Image Not Found. |Over ons|Referenties|Contact

Regeltechniek

Grote gebouwen zoals kantoren, bedrijfshallen, zwembaden of verzorgingshuizen vragen veel energie om een optimaal en comfortabel klimaat te bereiken. Hierdoor zijn de stookkosten vaak erg hoog. Zeker in een tijd waarin veel wordt gekeken naar zuinig omgaan met energie en milieu, maar waarin de energiekosten ook steeds hoger worden, is het verstandig om hier goed en slim mee om te gaan.

regelkast Waarom regeltechniek?
Regeltechniek binnen een klimaatinstallatie draait eigenlijk vooral om het volgende: “Het bereiken van optimaal comfort, met zo minimaal mogelijk energiegebruik en kosten.” Zo mag er bijvoorbeeld niet meer warmte geproduceerd worden dan nodig, want dan wordt er onnodig veel gas verbruikt. Aan de andere kant mag er ook niet te weinig warmte geleverd worden, want dan blijft de ruimte te koud. Het draait dus constant om vraag en aanbod. Regeltechniek zorgt elk moment voor het beste compromis.

Voor eenvoudige installaties wordt vaak gebruik gemaakt van standaard regelaars. Deze werken ongeveer hetzelfde als een kamerthermostaat in huis. Daarin is software verwerkt met een aantal vast geprogrammeerde regelacties. Voor een woonhuis voldoet dit prima, maar in de utiliteitsinstallaties is dat vaak niet het geval. Dit zijn stuk voor stuk unieke projecten die om een individuele aanpak vragen. Dit kan in de praktijk niet gerealiseerd worden met standaard regelaars. Een goed regelsysteem is de absolute voorwaarde voor een installatie die naar tevredenheid functioneert.

Eigen unieke stookprogramma

Een regelsysteem optimaliseert cv installaties waar gebruik is gemaakt van (een) cv ketel(s), maar ook cv installaties met een stadsverwarmingsaansluiting. Het is een geheel computer gestuurd systeem dat dag en nacht voor regulatie van de temperatuur zorgt volgens een stookprogramma dat in overleg wordt samengesteld. Natuurlijk wordt er zoveel mogelijk rekening gehouden met uw temperatuur voorkeuren, behaaglijkheid staat tenslotte voorop.

Elke ruimte wordt gecontroleerd door temperatuurvoelers die rechtstreeks in verbinding staan met de cv installatie. Daarbij wordt zowel de buiten- en binnentemperatuur als de temperatuur van het aanvoer- en retourwater gemeten. Uit deze gegevens berekent het systeem precies hoe, waar en wanneer de installatie bijgestuurd moet worden.

Kleine aanpassingen en verlagen van de energiekosten

Meestal draait een installatie na inbedrijfstelling goed, maar nog niet optimaal. In de loop van de tijd kan er worden gekeken waar niveau-verlagingen mogelijk zijn of dat misschien de totale gebouwtemperatuur omlaag kan. Hierdoor gaat het gasverbruik omlaag, zonder dat dat ten koste gaat van de behaaglijkheid. Ook vakanties kunnen in het stookprogramma worden opgenomen, zodat er tijdens die periode geen kostbare energie verspilt wordt.

Eventueel is het ook mogelijk het regelsysteem op afstand te besturen. Hierdoor kunnen storingen vaak op afstand worden opgelost of kunnen er wijzigingen worden aangebracht in het stookprogramma.

Bespaar tijd en geld

Natuurlijk is het mogelijk een compleet nieuw regelsysteem te realiseren. Maar door behoud van bestaande installatie delen is het soms mogelijk om bij grootschalige renovaties het regelsysteem te controleren, aan te passen en weer up-to-date te brengen, zonder grote investeringen.

Wij maken gebruik van de volgende merken: Honeywell, Johnson Control en Siemens.