Facebook|Over ons|Referenties|Contact

Energiehek - warmtepomp 

Warmte, ook bij vorst.

Een goed alternatief wanneer u geen diepteboring wilt.
Een energiehek, dat bijvoorbeeld als tuinhek geplaatst energiehek_1.jpgkan worden, bestaat uit boven elkaar liggende gevlochten absorptiebuizen (PP-buizen). Het grote voordeel is dat dit systeem nog eens bespaart ten opzichte van een normale lucht-water warmtepomp en dat helemaal geluidloos. Het hek absorbeert zonne-energie, waardoor de vloeistof (brine) in de buizen wordt verwarmt. Het hek wordt voor een gedeelte in de grond geplaatst. Op zonnige dagen neemt de bodem een gedeelte van de warmte uit het energiehek op, ook bij buitentemperaturen onder nul. Zo ontstaat er een warmtebuffer voor de nacht en koude periodes.

Als de zon schijnt ligt de brontemperatuur veel hoger dan deenergiehek-3.jpg
werkelijke buitentemperatuur, ga maar eens een poosje in de zon staan. Doordat er gebruik wordt gemaakt van buitentemperatuur én zonne-energie is het rendement hoger dan van een lucht-water warmtepomp, welke alleen gebruik maakt van de actuele buitentemperatuur. Op koude dagen maakt een energiehek gebruik van de warmte die is opgeslagen in de grond, welke bijna altijd hoger is dan de luchttemperatuur op dat moment.

Wanneer ongeveer 75% van de installatie in de grond wordt gelegd kan een monovalente verwarmingsinstallatie worden gerealiseerd. Dit betekent dat het systeem in de volledige verwarming van uw huis of pand voorziet. Hierdoor is het systeem ook geschikt als actieve koeling in de zomer.  

Dakabsorber

energiehek_dak.jpgNatuurlijk moet u wel de ruimte hebben voor een energiehek. Wanneer dit niet het geval is, is de dakabsorber een alternatief. Bij de dakabsorber worden de gevlochten buizen van het hek horizontal op bijvoorbeeld een garagedak geïnstalleerd. Een tweede buizenset wordt als aardcollector ingegraven in de grond. Op zonnige dagen wordt de vloeistof in het energiehek relatief sterk verwarmt en geeft tegelijkertijd een deel van de warmte af aan de aardcollector. Hierdoor regenereert het aardoppervlak en ontstaat er een warmtebuffer voor koude periodes. ’s Nachts en op koude dagen met weinig zonneschijn neemt de aardcollector de volledige energievoorziening van de warmtepomp over. Op (zeer) koude dagen, maar met veel zonneschijn wordt een aanzienlijk deel van de benodigde energie opgebracht.

Voordelen:

  • werkt zowel in de zomer als in de winter

  • geen boringen, maar wel hetzelfde rendement als een grondwaterwarmtepomp

  • (bijna) overal toepasbaar