Image Not Found. |Over ons|Referenties|Contact

SOLE |WATER warmtepomp

Een sole-water warmtepomp gebruikt de in de aarde opgeslagen warmte, zonne-energie, waarmee u kunt verwarmen of koelen. Dit type warmtepomp levert een zeer hoog rendement en een gegarandeerde werking het hele jaar door. Hierdoor is deze prima toepasbaar als hoofdverwarming van uw woonhuis, gebouw of bedrijfshal. Anders dan bij de water-water warmtepompen wordt er gebruik gemaakt van sole (vloeistof), dit is een koudemiddel.

Er zijn twee mogelijkheden voor een sole-water warmtepomp:

sole-warmtepomp-leidingveld.jpg
Leidingveld
Bij dit type wordt er een horizontaal leidingveld aangebracht, circa 80-120 cm onder de grond. In dit leidingveld circuleert sole vloeistof. Deze vloeistof neemt bodemwarmte op en staat deze af aan de warmtepomp. Door middel van een warmtewisselaar wordt mechanisch de temperatuur verhoogd. Met deze warmte kunt u uw huis verwarmen en bent u voorzien van warm water. De keuze voor dit systeem is afhankelijk van de grondeigenschappen en het benodigde vermogen.

  

                                                                          
sole-warmtepomp-sonden.jpg
                                                                 

Sonden
 Bij dit type worden er twee sonden verticaal aangebracht in de grond. Afhankelijk van het benodigde vermogen en de grondeigenschappen worden deze sonden tenminste 6 meter uit elkaar geplaatst en wordt er tot een diepte van 100 meter geboord.

Deze sonden zijn kunstof (PE) buizen waarin sole vloeistof circuleert. Deze vloeistof neemt bodemwarmte op en staat deze af aan de warmtepomp. Door middel van een warmtewisselaar wordt mechanisch de temperatuur verhoogd. Met deze warmte kunt u uw huis verwarmen en bent u voorzien van warm water. De keuze voor dit systeem is afhankelijk van de grondeigenschappen en het benodigde vermogen. Afhankelijk hiervan zal de diepte van de benodigde boringen bepaald worden.

 

Voordelen:

  • gegarandeerde werking het hele jaar door, geen extra verwarmingsbronnen nodig

  • lage werkingskosten

  • bij leidingveld geen boringen nodig

  • zeer hoog rendement

  • lage onderhoudskosten

  • toepasbaar als passieve koeling in de zomer

Om een zo hoog mogelijk rendement te behalen is het belangrijk dat de warmtepomp de juiste capaciteit heeft. Een te grote capaciteit zorgt voor onnodig energiegebruik. Verder is het belangrijk dat er voor het juiste type gekozen wordt en dat de volledige installatie aansluit op de eisen die gesteld worden aan het verwarmen en of koelen. Ook de boringen, grondeigenschappen en de aanvraag van vergunningen zijn van groot belang. Wij nemen dit allemaal voor onze rekening, zodat u het niet zelf hoeft te regelen.

Ook is het mogelijk een combinatie te maken met zonne-energie zodat het systeem geheel zonder traditionele energiebronnen functioneert. Al deze aspecten nemen wij mee in het advies dat wij aan u geven, zodat u optimaal gebruik kunt maken van deze installatie.